Ekonomika a podnikání

Zaměření: Organizace a provoz firmy



Pokud chceš pracovat v obchodě, financích, marketingu nebo rovnou začít podnikat, tak čti dál! Naučíš se dva cizí jazyky, získáš znalosti z ekonomiky, účetnictví i managementu. Obor je zaměřen na organizaci a provoz firmy, takže se seznámíš i s tím, jak fungují firemní procesy, jak se řídí fiktivní či reálná firma, budeš rozumět technické dokumentaci, či základům práva.  

Pokud chceš jít na vysokou,  ekonomicky nebo technicky zaměřenou, tento obor ti poskytne skvělé základy. Pokud ne – nevadí, na trhu práce se rozhodně neztratíš. Můžeš se stát například mzdovým referentem, obchodním zástupcem, celním deklarantem, pracovat v marketingu nebo jakýmkoliv administrativním pracovníkem. A chceš-li pracovat sám na sebe, podnikat a nebýt zaměstnancem, tenhle obor ti dá výborný základ pro start vlastního podnikání. 

Proč si vybrat obor Ekonomika a podnikání?


  • Široké možnosti uplatnění

    Ekonomika hýbe světem a vyskytuje se snad téměř všude – od průmyslu po služby. Nemusíš se tak bát, že po škole nenajdeš uplatnění.

  • Perfektní základ pro podnikání

    Ne všichni přece musí jen pracovat pro někoho dalšího! Získáš dobré základy pro to, abys hned po škole mohl začít podnikat.

  • Získáš odborné technické znalosti

    Díky odborným předmětům jako Technika administrativy, Účetnictví, Strojnictví, Marketing a management, Fiktivní firma nebo Podnikové procesy získáš široké znalosti a dovednosti.

  • Naučíš se mluvit dvěma jazyky

    Angličtina či němčina nebo ruština. Dvěma jazyky se domluvíš kdekoliv na světě.

  • Velmi nízké školné

    Platíš jen 100 – 900 Kč měsíčně 10 × v roce. A navíc můžeš získat slevu až 80%. Získáš díky tomu super servis a individuální přístup

Co ti můžeme nabídnout?


  • Důraz na praxi – všechno, co se naučíš, si můžeš vyzkoušet v praxi.
  • Moderní škola na zámku – máme všechny učebny vybavené multimediální technikou a odborné učebny.
  • Motivační prostředí – u nás dokážeš cokoliv budeš chtít. Díky velikosti naší školy se ti každý učitel může věnovat individuálně.
  • Vybuduješ si během studia vlastní Fiktivní firmu.
  • Mnoho mimoškolních akcí – školy v přírodě, lyžařské a vodácké kurzy, přednášky či exkurze.

Jak to u nás vypadá?


Proč právě zámek Kuřim?

  • 1. Zámek

    Budeš studovat na opravdovém zámku! Prostorné učebny, unikátní prostory a super atmosféra.

  • 2. Skvělé zázemí

    Umíme zprostředkovat práci i praxi, spolupracujeme s významnými zaměstnavateli v okolí. Navíc máme WiFi po celé škole, multimediální a odborné učebny.

  • 3. Skvělý kolektiv

    Kuřim není jen o studiu, ale hlavně o zážitcích. Učitelé jsou féroví a ochotní, spolužáci už několik let tvoří super kolektiv. Na střední tak budeš rozhodně vzpomínat rád.

Co o nás říkají?


Mgr. Lucie Kokrdová

Díky přátelskému a vstřícnému prostředí školy jsem si mohla i já udělat maturitu a díky tomu nakonec vystudovala dvě vysoký školy. Teď při hledání práce jsem prodávala ten svůj obor tím, že měl dvě studijní linie – jednu administrativní (účto, ekonomika, psaní všemi deseti prsty) a druhá strojírenská (strojírenství, strojírenská technologie, technické kreslení) díky čemuž jsem se mohla hlásit i do velkých strojírenských firem a získala tak výbornou práci


Jakub Kohoutek

Na střední školu v Kuřimi jsem přestoupil poté, co jsem odešel ze stavební průmyslovky, která mě nebavila. Zvolil jsem si obor mně mnohem bližší a to Ekonomiku a podnikání. Kuřimský zámek mi pomohl se zorientovat na trhu práce, a proto jsem moc rád, že jsem tam mohl chodit. Nyní pracuji v ekonomickém úseku firmy, což mě nejen baví, ale i úspěšně živí.


Vítězslav Nosek

Líbí se mi kolektiv, dobrá domluva s učiteli, vždy mi vyjdou vstříc a je to zábava.

Uplatnění a profil absolventa


Odborníci z Národního ústavu odborného vzdělávání sepsali toto uplatnění:

Absolvent se uplatní na trhu práce především jako ekonom, finanční referent, referent marketingu, asistent, sekretář, obchodní zástupce, referent ve státní správě, bankovní a pojišťovací pracovník a v dalších ekonomicko-administrativních funkcích a pozicích, a to zejména ve výrobní a obchodní činnosti příslušného odborného zaměření (např. strojírenského, chemického apod.), které škola nabízí ve svém školním vzdělávacím programu.

Absolvent bude schopen posoudit výhody a nevýhody investice nebo obchodního kontraktu, vést obchodní jednání a prezentovat výrobek nebo službu odběratelům. Mezi jeho dovednosti patří i vedení účetnictví a zajišťování personální a administrativní agendy malé i velké organizace. Ve styku se zákazníkem bude jednat profesionálně a bude schopen používat dvou cizích jazyků.

Přihláška ke studiu (PDF)
Informace o přijímacím řízení
Učební plán

KÓD OBORU
63-41-M/01

ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Ekonomika a podnikání
Zaměření: Organizace a provoz firmy

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s maturitou

ZAKONČENÍ STUDIA
Maturitní zkouška

DÉLKA STUDIA
Čtyřleté studium

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY

Přijímací zkoušky se konají jednotné státní. Test se skládá z českého jazyka a matematiky. Do hodnocení přijímacího řízení se počítají známky z předchozího studia základní školy.

Detailní informace o přijímacích zkouškách zde.

POČET PŘIJÍMANÝCH ŽÁKŮ
30

ŠKOLNÉ
150-900 Kč měsíčně 10× v roce (podle příjmů rodiny 50-80% sleva).

STIPENDIJNÍ PROGRAM
Prospěchové stipendium

OPTIMÁLNÍ ROZPĚTÍ PROSPĚCHU NA ZŠ
do 2.0